1 Temmuz 2014 Salı

Çilekli Cheesecake ve Karakız

Yine çok uzun ara verdim... Şeker hamurlarımdan uzak kaldım ama tatlılardan asla... Haftada bir farklı tarifler vermeyi hedefliyorum...

Beste'min doğum günü için mutfağa girdim ve biri çok bilinen bir tarif "ıslak kek", nam-ı diğer "karakız" ve uzun zamandır evde tekrardan yapmanın hep hayalini kurduğum cheesecake ortaya çıktı.... Kek kısmını MSA'de seneler önce almış olduğum cheesecake kursundaki Newyorker Cheesecake tarifini baz alıp biraz farklılaştırak, tabanını ve üstünü farklı farklı tariflerden esinlenerek oluşturdum... Umarım beğenirsiniz...

Karakız
Malzemeler
3 yumurta
200 gr toz şeker
110 ml sıvı yağ
240 ml ılık süt
3 kaşık kakao (Gourmet kakao ya da Elit marka kakao tercih edilmeli)
250 gr tam buğday unu
1 paket kabartma tozu
175C fırında 30 dk kadar pişirilir.
Üzerine 400 ml süt, 2 yemek kaşığı kakao ve 1 yemek kaşığı toz şekerden oluşan sos, henüz kek sıcakken üzerinde kürdanla delikler açılıp, kek ıslatılır... Açıkçası ıslak keklerde, kekin malzemesinden ayrılıp kek ıslatılır ama havalar çok sıcakken yumurtalı karışım tehlikeli olabileceğinden tercih edilebilecek bir tarif... Afiyetle....

Çilekli Cheesecake
Malzemeler
Tabanı için,
2 paket Eti Burçak bisküvi
2 yemek kaşığı çiçek balı
1 çorba kaşığı tarçın
100 gr tereyağı
Tereyağını ocakta eritip içine balı koyup karıştırıyoruz, bir yandan rondodan geçirdiğimiz bisküvileri tarçınla karıştırıp tüm taban malzemesini harmanlıyoruz. Kelepçeli kalıbımızın zeminine yağlı kağıt keserek tabana bu karışımı yayıp elle bastırıyoruz ve dolapta bekletiyoruz.
İç Malzeme
350 gr mascarpone peyniri
500 gr labne peyniri
4 yumurta
220 gr toz şeker
30 gr un
10 gr nişasta (tercihen buğday ya da mısır)
75 ml krema
1 paket vanilya (damla sakızlı vanilya kullandım)

Yumurtaları tek tek peynirlere ekleyip çırparak, peynirlerin sulanmaması için her seferinde bir malzeme ekleyerek mümkün mertebe az çırpmak önemli. Diğer bir konu da oda sıcaklığında malzemelerin olması....

Altını alüminyum folyo ile kapladığımız kelepçeli kalıba karışımı döküp, fırın tepsimizin içine su dolduruyoruz ve kelepçeli kabımızı içine oturtuyoruz. Bu şekilde benmari usulünde 175C'de 45 dakika pişiriyoruz. Benmari şeklinde pişirilmesi çatlaklar oluşmasını engelliyor... Derece fırında fırına farklılık göstereceğinden piştiğini anlamanın en kolay yolu kenarlarının pişip ortasının sallanıyor olmasından anlayabilirsiniz. Pişince fırın kapağını aralık bırakıp içinde 40-45 dk kekinizin dinlenmesini sağlayınız...Bu esnada üzerine çilekli sosunuzu yapabilirsiniz...

Çilekli Sos
250 gr çileği rondodan geçirip tavamıza alıyoruz. 3 yemek kaşığı pudra şekeri ve 1/2 çay bardağı suda erittiğimiz 1 çorba kaşığı nişastayla hep birlikte hafif kaynatıyoruz.
Kekimiz soğuduktan sonra servis tabağımıza alıp sosu üzerine koyup dilediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz...Ertesi gün servis yapılması önerilir...

Afiyet olsun.....

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
designed by GeCe for only Bake My Day